Strukturno kabliranje – Računalne mreže

STRUKTURNO KABLIRANJE – RAČUNALNE MREŽE I ODRŽAVANJE

                     


Osnovna pitanja koja se razmatraju prilikom posjete korisniku koji želi izgraditi,
proširiti svoju računalnu mrežu:

• Koliko radnih stanica, računala i pisača želite postaviti?
• Hoće li radne stanice biti stolna ili prijenosna računala?
• Koje vrsta aplikacija koristite u vašem poslovanju, i
gdje se nalaze poslužitelji?
• Kako dijelite vaše datoteke i kako pohranjujete svoje kopije?
• Koliko će vam bežična pokrivenost biti potrebna?
• Trebate li postaviti VPN pristup za udaljene zaposlenike?
• Trebate li imati svoj router (usmjernik) iza routera od davatelja Internet usluga ISP-a, i zašto je to dobro.

MREŽNI DIZAJN MALE TVRTKE

Vaša računalna mrežna infrastruktura je okosnica vašeg poslovanja. Sve vaše uređaje, aplikacije, softver i većinu vašeg rada podržava vaša računalna mreža ili je izgrađena na njoj. Stoga planiranje, dizajn računalne mreže , kupnja hardvera i sigurnost poslovne računalne mreže moraju biti visoki prioritet za vaše poslovanje.
Da biste izgradili računalnu mrežu za svoju tvrtku, morate uzeti u obzir dosta stvari . Broj računalnih utičnica po radnom mjestu mora biti bar 2,5 utičnice. jedna utičnica je za računalo , druga za telefon, a ostatak za mrežne pisače. Učinkovito funkcioniranje računalne mreže u poslovnom okruženju uvelike se razlikuje od postavljanja kućne ili kućne mreže. Dizajn poslovne mreže ima visok stupanj složenosti i sigurnosnih izazova. Iako će vrsta mreže za vaše poslovanje ovisiti o vašim potrebama, komponente vaše računalne mreže ostat će iste.

Izgradnja male poslovne mreže omogućuje vašim suradnicima dijeljenje resursa, poput internetske veze, hardvera i pohrane podataka, pojednostavljujući vaše dnevne zadatke i uštedu novca organizacije. Iako se izgradnja vaše mreže može činiti kompliciranom, stvaranje savršenog mrežnog dizajna za vaše poslovanje lakše je nego što mislite. Ako je vaša tvrtka jedna od mnogih koji prelaze na poslovni model rada od kuće, sada je možda savršeno vrijeme za procjenu vaših trenutnih i budućih mogućnosti poslovne mreže.

Žičani ili bežični?

Vaše hardverske potrebe ovisit će o tome jeste li odabrali žičanu ili bežičnu mrežu i koliko ste spremni uložiti. Ovisno o dizajnu vaše zgrade, žičana mreža može biti povoljnija i nudi bolju sigurnost, ali može postati složena u većim zgradama jer će svaki uređaj morati biti povezan putem kablova i čvorišta, prekidača ili usmjerivača. To može biti nezgodno s velikim brojem povezanih uređaja, ovisno o tome koliko su raspoređeni i koliko je prostora na zidu, podu ili stropu dostupnom za postavljanje veza. Odabir bežične mreže može zahtijevati veće ulaganje, ali nudi mnogo čišći izgled i veću fleksibilnost s lokacijom uređaja.
Za žičane mreže, LAN kabeli moraju povezivati uređaje preko središnjeg uređaja, kao što su čvorišta, prekidači ili vaš usmjerivač. Bežične veze zahtijevaju bežični usmjerivač, ali eliminiraju gnjavažu kabelske instalacije. Također je važno napomenuti da je žičano povezivanje pouzdanije i dosljedno brže od bežičnih opcija.

Sigurnost

Sigurnost mreže također je važan čimbenik. Žičane mreže ne mogu se hakirati bežično. Ulaganje u širokopojasni usmjerivač nudi mogućnost vatrozida s usmjerivača, ali je skuplja opcija. Bežični LAN (WLAN) ima ugrađenu mogućnost vatrozida, ali će zahtijevati korištenje zaštite šifriranja radi poboljšanja sigurnosti podataka.

RAD NA DALJINU

Ako imate zaposlenike koji rade od kuće, bilo koja opcija će raditi, ali ćete također htjeti uložiti u virtualnu privatnu mrežu sa sigurnim daljinskim pristupom (VPN). To omogućuje udaljenim radnicima pristup uredskim resursima putem interneta koristeći svoje osobne ili poslovne uređaje. IPSec i SSL su najčešće korišteni, ali su dostupne i druge opcije. Za bilo koju opciju, hardverski uređaj VPN Gatewaya morat će biti instaliran na lokaciji vašeg ureda. Ovaj uređaj može biti vatrozid, poslužitelj ili usmjerivač koji nudi prijenos podataka ili internet.

Računalne mreže kontakt:
e-mail: ivica@pcprojekt.hr, Ivica Bošnjak, dipl.ing. tel.

komunikacijski ormari, mogu izgledati ovako

a mogu izgledati i ovakoOdgovori